Сбербанк купува създателите на Чебурашка и Ну, погоди

Руска държавна банка може да приватизира държавно киностудио

Сбербанк. Снимка:Andrey Rudakov/Bloomberg Сбербанк. Снимка:Andrey Rudakov/Bloomberg

Сбербанк и ФГУП "Творческо-производствено обединение "Киностудия Союзмултфилм" са подали писмено заявление до руското правителство с предложение да разреши инвестицията на банката в най-големия руски производител на анимационни филми още от времената на СССР, предава РБК.

Сбербанк има намерение да придобие до 80% от предвидената за приватизация държавна кинокомпания, като се очаква това да стане с увеличение на капитала, който в момента е в размер на 10 хиляди рубли (136 евро). Предвижда се правата върху популярни анимационни герои от миналото като Крокодила Гена, Чебурашка, Ну погоди и др. да се запазят за руската държава, която да има и блокираща квота.

"Киностудия Союзмултфилм" е в тежко финансово състояние и за изминалата 2018 г. загубите са около 170 млн. рубли (2.3 млн. евро) при общи приходи от 193.8 млн. рубли (2.6 млн. евро), от които 70% са лицензионни възнаграждения от използването на популярните анимационни образи от миналото, докато от настоящите си проекти компанията докарва под 10% от приходите си, сочат фиансовите отчети.

Предполага се, че покупката на "Союзмултфилм" от Сбербанк е в отговор на даденото от президента Владимир Путин поръчение още през 2017 г. за създаване на "анимационен технопарк" на базата на киностудията. От друга страна, това е поредна инвестиция в медийния и развлекателния бизнес за най-голямата руска държавна банка, след като през април тази година закупи 46,5% от Rambler Group, включваща най-голямата руска търсачка и много руски онлайн медии и интернет-платформи.

Последни новини
Още от Новини от света