Полша ще проведе парламентарни избори на 13 октомври

Според последни проучвания управляващата партия „Право и справедливост“ отново ще спечели вота

Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Парламентарните избори в Полша се насрочват за 13 октомври, като за момента повечето проучвания сочат, че управляващата партия „Право и справедливост“ ще спечели вота отново благодарение на огромните социални разходи и устойчивия икономически растеж, пише Еuractiv.

Полската национал-консервативна „Право и справедливост“ оглави центристката „Европейска коалиция“ на изборите за Европейски парламент през май, което беше възприето като тест преди парламентарните избори в страната идната есен.

От идването си на власт през 2015 г. правителството се сблъска с критиките на Европейската комисия по отношение на реформите в съдебната система и миграционната политика. Полша беше и една от малкото страни, които не приеха целите на Европейския съюз (ЕС) за климатична неутралност до 2050 г.

Още по темата

Според анализатори напрежението между ЕС и Полша ще нарасне, ако „Право и справедливост“ отново спечели изборите.

Последни изследвания сочат, че именно управляващата партия за момента печели най-голяма подкрепа сред избирателите. Проучване на IBRIS от миналата седмица установи, че „Право и справедливост“ ще привлече 41,7% от гласоподавателите срещу 25% за основната опозиционна група „Гражданска коалиция“ и 10,2% за либерални и леви движения.

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света