Nestle засилва влиянието на Starbucks в Китай

Компанията започва да продава капсули и инстантно кафе на най-големия пазар в света

Средностатистическият китаец в момента пие по 6 чаши кафе на година. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Средностатистическият китаец в момента пие по 6 чаши кафе на година. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Гигантът в хранителната индустрия Nestle плати през миналата година цели 7,15 млрд. долара за американската верига кафенета Starbucks и ето, че вече възнамерява да притисне възвращаемостта на компанията, като се опита да наложи марката в най-големия, но и най-неразвит пазар за кафе в света - Китай.

Търговската мрежа на Starbucks е изключително силна в Северна Америка, като вече навлиза все по-сериозно на европейските, азиатските и южноамериканските пазари.

Този четвъртък Nestle обяви плановете си да предложи 21 продукта с марката в континентален Китай, като основно акцентира върху капсули и инстантно кафе, предаде Ройтерс.

Още по темата

Международният гигант влиза в партньорство с онлайн платформите Alibaba, Tmall и JD.com, за да предостави новите продукти на потенциалните си клиенти. Кафето ще бъде достъпно още в различни хотели, офиси и бизнес сгради, където традиционно клиентите би следвало да са по-активни.

„Вярваме, че Китай е най-вълнуващият пазар и то специално за кафето, защото... консумацията на кафе от глава на населението е доста ниска в сравнение с останалата част от Азия“, казва главният изпълнителен директор на Nestle за континентален Китай Рашид Алийм Куреши.

Средностатистическият китаец пие по 6 чаши кафе на година, докато японецът консумира по 400, а южнокореецът по 300, според проучване на Nestle.

Очаква се в страната с над 1,3 млрд. души население да бъдат отворени и две нови кафенета на Starbucks, подчертава изпълнителният директор в компанията за Китай Белинда Уонг.

Последни новини
Още от Новини от света