Петролът е под натиск, а златото остава ключов актив

Цените на Брент отчетоха спад с над 9% през последната седмица

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Петролът продължава да се намира под натиск и днес на фона на натежаващите рискове над световната икономика заради продължаващата търговската война между САЩ и Китай. Все по-антагонистичната риторика между Вашингтон и Пекин води до поскъпване на златото като актив убежище, пише Investor.bg.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,28% до 53,48 долара за барел за контракти с доставка през септември. Сортът Брент регистрира еквивалентно понижение с 0,29% до 58,77 долара за барел за доставка през октомври.

Цените на Брент отчетоха спад с над 9% през последната седмица, след като президентът на САЩ Доланд Тръмп обяви, че ще наложи мита от 10% върху китайски стоки на стойност 300 млрд. долара от 1 септември. Това предизвика и сериозни разпродажби на пазарите на акции.

Междувременно министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид Ал Фалих и американският министър на енергетиката Рик Пери заявиха по време на срещата си във вторник във Вашингтон, че двете страни са загрижени за свободното придвижване в Арабския залив.

На стоковите пазари златото поскъпна с 1,21% до 1502,20 долара за тройунция, търгувайки се над шестгодишния си връх заради все по-голямото търсене на активи убежища. 

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света