Вашингтон отнема безвизовия достъп за хора, посещавали Северна Корея и Иран

Новите правила включват посещения от 1 март 2011 г. насам

На всеки, посещавал някоя от изброените страни, ще се наложи да кандидатства за виза. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg На всеки, посещавал някоя от изброените страни, ще се наложи да кандидатства за виза. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Правителството на Съединените американски щати въведе нови правила, касаещи договора за 90-дневен безвизов достъп с общо 38-те страни в него, като ограничава достъпа за хора, посещавали Северна Корея, Иран и още шест страни, предаде Al Jazeera.

По този начин правителството цели да ограничи рисковете от попадане на терористи на американска територия от въпросните страни, сред които са още Ирак, Судан, Сирия, Либия, Сомалия и Йемен.

Новите правила обхващат всички, посещавали съответните държави в периода след 1 март 2011 г.

Още по темата

Изключение правят дипломати и военни, които са изпълнявали служебните си задължения, като в това число не влизат делегати, представляващи други сектори, като търговия, индустрия и други.

Всеки, който вече не може да се възползва от програмата, ще трябва да кандидатства за виза по съответния ред.

Вице-президентът на южнокорейския гигант Samsung Лий Дже-йонг попада под ударите на новия регламент, след като бе част от свитата на президента Мин Дже-ин в Пхенян през септември 2018 г., когато взе участие в срещата от чисто икономически характер със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. От Samsung за сега отказват коментар по темата.

Последни новини
Още от Новини от света