Китай обезценява валутата си

Юанът се обезцени до една от най-ниските си котировки от 2008 г. насам. Доналд Тръмп спомена за валутна манипулация

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

В рамките на ескалацията на търговския спор със САЩ Китай обезцени своята валута юан. За първи път от 2008 г. доларът отново струва повече от седем юана. По този начин правителството в Пекин реагира на новите американски мита от 10% върху китайски стоки на стойност 300 млрд. долара, наложени преди няколко дни. В контекста на девалвацията на валутата китайското правителство посъветва компаниите да спрат да внасят селскостопански продукти от САЩ, пише германският седмичник Die Zeit.

Курсът от седем юана за долар дълго се смяташе от експертите за предполагаема "червена линия", която китайската централна банка не трябва да надвишава. Сега има опасения, че Китай може да използва своята валута в конфликта със САЩ като оръжие. Слабият юан намалява въздействието на американските мита.

Още по темата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира гневно на китайските мерки и обвини Народната република в "манипулация на валута" в Twitter. От Министерството на финансите на САЩ обявиха, че ще работят с Международния валутен фонд (МВФ) за „премахване на несправедливото конкурентно предимство, създадено от последните действия на Китай“. В същото време Тръмп критикува Федералния резерв (Фед). Той отново ясно поиска намаляване на лихвените проценти, за да отслаби долара. Фед намали лихвените проценти миналата седмица за първи път от десетилетие, но по-нататъшните понижения са под въпрос.

Евтин юан може да засили износа на Китай

Колкото по-евтина е валутата, толкова по-изгодни продукти Китай може да предложи в други страни. От друга страна, това оскъпява вноса, което може да подсили инфлацията и да намали покупателната способност на потребителите. По правило това е от полза за експортната икономика на страната с обезценяването на валутата - в настоящия случай Китай. Прекалената амортизация обаче може да доведе до паника на финансовите пазари и по този начин до "финансово бягство", което допълнително да отслаби юана. Такава спирала надолу е почти невъзможна за регулиране.

В свое изявление Централната банка на Китай приписва обезценяването на юана на протекционистки тенденции. Курсът на юана не се движи напълно свободно според пазарните сили, но се контролира от Централната банка на Китай. Това поставя въпроса до каква степен движението на цените е възникнало от участниците на пазара или от централната банка. По принцип централната банка определя ежедневно среден курс, в който юанът може варира в граници. При определяне на средния лихвен процент обаче централната банка се ръководи от предишното развитие на пазара. Всъщност процесът е съвкупен.

Последни новини
Още от Новини от света