Бронирани раници са нов хит на пазара в САЩ

Все по-голям брой компании ги рекламират сред родителите, уплашени от ескалацията на стрелби в училищата.

Раница с брониран панел. Снимка: Scott Eisen/Bloomberg Раница с брониран панел. Снимка: Scott Eisen/Bloomberg

Преди да започне първата си година като студент в Университета в Кънектикът, Джей Луис получава малко необичаен подарък от майка си – бронирана раница. Причината за това е и логична – семейство Луис е вече травмирано и загубило по-младия брат на Джей, Джес, който загива през 2012 г. в масова стрелба в началното училище Санди Хук в Нютаун, Кънектикът, пише New York Times.

Днес Джей Луис е на 19 години, носи бронираната си раница в университетския кампус и дори и да се поти от тежестта и, това го кара да се чувства по-сигурен. Също така, той се е кандидатирал за място в щатския сенат на възраст, на която не може дори легално да си поръча бира в заведение. „Не зная дали ще има ефект наистина“ казва Луис за раницата си „но би могла да ме спаси от изстрел в гърба“. Доколкото масови убийства и стрелби се превръщат в трагичен факт от ежедневието в САЩ, то не са единствено семействата на жертвите, които инвестират в защитно оборудване. В тази нарастваща атмосфера на страх, все по-голям брой фирми откриват нова пазарна ниша – родители, които отчаяно се опитват да предпазят децата си от насилието в училищата.

„Депресиращо е“ казва Игор Волски, директор на “Долу оръжията Америка“ организация за контрол на оръжията в САЩ. „Пазарът предлага решения за проблем, който с политиците отказват да се заемат“.
Търсенето на бронирани раници отбеляза първия си връх веднага след стрелбата в гимназия във Флорида през февруари 2018г. След убийствата този уикенд в Ел Пасо, Тексас и Дейтън, Охайо, интересът към тези продукти се завърна. Някои магазини дори са разпродали всичките си наличности от бронирани раници на цени между 100 и 200 долара. В някои случаи дори се продават само защитни панели, които могат да се сложат във всяка раница.

ArmorMe, израелска компания, основана от бившият командос Габи Сибони, продава раници, които могат да се разгърнат и да покрият по-голяма площ от тялото, давайки по-ефикасна защита. „Освен, че е красива, нашата раница значително увеличава шансовете ви да оцелеете в случай на стрелба около вас.“

Срещу подобни компании се сипят обвинения, че експлоатират страховете на родителите, както и че няма особен смисъл от тези раници, които са доста тежки, а шансът за оцеляване под дъжд от куршуми, изстреляни от мощна пушка или автомат, е на практика като шанса да спечелите от лотарията. Сенаторът Камала Харис, една от кандидатурите на Демократите в предстоящите президентски избори в САЩ, превърна бронираните раници в символ на кампанията си против насилието. „Родителите не трябва да купуват бронирани раници на децата си“, казва тя в туит „това няма как да е нормално“.

Последни новини
Още от Новини от света