Инфлацията в Турция отново се ускорява

Сега тя е на равнище от 16,65% за годината

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

През юни Берат Албайрак беше уверен, че инфлацията в Турция ще падне до едноцифрено ниво до края на годината. Но надеждата на турския министър на финансите бе препъната в този понеделник. Според актуалните данни на статистическата служба на страната (Tüik) инфлацията нараства леко през юли. Сега тя е на ниво от 16,65% за годината. През предходния месец бе спаднала до 15,72%, пише Investor.bg.

След като през 80-те и 90-те години страната трябваше да свикне с инфлация до 94% годишно, след девалвацията на валутата тя спадна до едноцифрено ниво. Статистиката приема 2003 г. като еталон за измерването на инфлацията през следващия период. Оттогава според агенцията цените са нараснали с 419%.

Високите нива на инфлация през последните две години са една от причините за лошите резултати на управляващата партия на справедливостта и развитието на последните избори. Наскоро тя стори всичко, за да противодейства на увеличението на цените. Сега обаче е заплашена от провал, като отговорност за това носи самото правителство.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света