Индия възнамерява да отнеме автономията на Кашмир

Дни наред правителството в Ню Делхи изпраща войници в контролирания от него Кашмир, Пакистан настоява за намеса от САЩ

Нарендра Моди, премиер на Индия. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg Нарендра Моди, премиер на Индия. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Индия е отменила специалния статут на щата Джаму и Кашмир, който досега беше гарантиран в конституцията на страната. Това каза в парламента в Ню Делхи министърът на вътрешните работи на страната Амит Шах. Той обяви и влизане в сила на президентски указ, който ще узакони промяната. Шах заявява още, че член 370 от индийската конституция трябва да бъде безвъзвратно анулиран. Той дълго гарантираше на спорния щат Джаму и Кашмир права за автономия, които вече не трябва да важат, пише германският седмичник Die Zeit.

Решението може да предизвика сериозно негодувание сред мнозинството в мюсюлманския регион в Хималаите. Агенция Франс Прес (AFP), позовавайки се на силите за сигурност, съобщи, че през последните дни Индия е изпратила десетки хиляди допълнителни войници.

Освен това властите в индийската част на проблемния район наложиха комендантски час в регионалната столица Шринагар и прилежащите ѝ райони. Интернет услугите бяха блокирани, мобилната и стационарната мрежа бяха извън обхват. Според AFP няколко регионални политици са поставени под домашен арест. Агенцията цитира жители на Шринагар, според които в някои части на регионалната столица са били видени многобройни войници и са чути редица изстрели.

Конкретните причини за вечерните полицейски часове първоначално не са били ясни. В неделя индийската армия заяви, че пакистански войници и милиционери са се опитали да преминат демаркационната линия в Кашмир, което е било предотвратено. Петима до седем нападатели са били убити в сражението, твърди индийската армия.

Момент за посредничество?

Пакистан отрече информацията и призова САЩ да вземе отношение по повод конфликта. "Американският президент Доналд Тръмп предложи да посредничи в Кашмир. Сега е моментът да го направим", пише в туит на пакистанския премиер Имран Хан, който посети Белия дом през юли. Ситуацията ескалира поради "нови агресивни действия на индийските окупационни сили". "Това има потенциал да прерасне в регионална криза" каза той.

Индия и Пакистан претендират за Джаму и Кашмир, чието население е преобладаващо мюсюлманско. След независимостта си от Великобритания през 1947 г. двете ядрени сили три пъти водят война помежду си. Кашмир е разделен от де факто демаркационна линия (известна и като "линия на контрол"), около която периодично избухват престрелки, а конфликтът от 1998г. влезе в историята като "най-височинната война" в света.

Преди няколко месеца Индия извърши бомбардировки срещу селища на пакистанска територия. Военновъздушната атака според правителството в Ню Делхи е извършена срещу тренировъчен лагер, ръководен от терористична група ислямисти под името "Джаиш е Мохамед", които признаха, че са убили 40 души в контролираната от Индия част от Кашмир. Според Пакистан обаче в областта няма такива ислямистки лагери.

Последни новини
Още от Новини от света