Южна Корея спасява икономиката си след ескалацията в спора между Токио и Сеул

Комисията за финансови услуги на страната и финансовото министерство въвеждат редица мерки

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Комисията за финансови услуги на Южна Корея посочи, че ще предостави “бърза и достатъчна” финансова подкрепа на компаниите, засегнати от японската забрана за износ в опит да намали влиянието ѝ върху икономиката, пише Bloomberg.

Финансови институции, включително Корейската банка за развитие, незабавно ще отложат падежите на дълговете на компаниите, засегнати от ограниченията на Япония, с една година, докато търговските банки ще изпълнят доброволно мярката, заяви в изявление председателят на Комисията.

Южна Корея и Япония ескалираха търговските си спорове през седмицата, като Токио премахна страната от  „белия списък" на държавите, които се възползват от преференциално третиране при търговията. 

В петък парламентът в Сеул одобри допълнителен бюджет, за да подкрепи засегнатата икономика. Той предвижда около 273, 2 млрд. вона (228 млн. щатски долара) за отговор на японските рестрикции.

Финансовото министерство на Южна Корея също разглежда възможните бюджетни и данъчни мерки за минимизиране на щетите. Министърът на финансите Хонг Нам-ки разпореди министерството да наблюдава въздействието на ограниченията върху икономиката и пазарите. То трябва да одобри и удълженото работно време за компаниите, засегнати от забраната, поясни министърът.

Очаква се премахването на японските фирми от “белия списък” на Япония да бъде въведено още в края на август. Несигурността относно вноса на ключови материали ще затрудни южнокорейските компании при планирането на операции, като допълнително ще наруши веригите им за доставки.

Отношенията между Токио и Сеул рязко се изостриха, след като през есента на 2018 година Върховният съд на Република Корея излезе с решение, оспорено от Япония, припомня Investor.bg. Според него на четирима бивши работници на японската компания, която сега се нарича Nippon Steel & Sumitomo Metal, трябва да бъдат изплатени компенсации за това, че по времето на Втората световна война са били принудително мобилизирани и накарани да полагат тежък труд в едно от предприятията на компанията. От четиримата ищци днес е жив само един.

Японското правителство не приема подобни съдебни решения и твърди, че въпросът с компенсациите е бил решен окончателно при нормализацията на отношенията между Токио и Сеул още през 1965 година.

 

Последни новини
Още от Новини от света