Жените на Саудитска Арабия официално могат да пътуват сами зад граница

До момента жените имаха нужда от документ за „пазител“ от мъжки пол за пътуванията им

Жените от Саудитска Арабия вече могат свободно да пътуват по света. Снимка:  Simon Dawson/Bloomberg Жените от Саудитска Арабия вече могат свободно да пътуват по света. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Саудитска Арабия официално прие закон, променящ правилото за пътувания зад граница на жени, което ги задължаваше да имат документ за „пазител“ от мъжки пол, който да ги придружава извън пределите на страната, предаде Al Jazeera.

Декретът е поредното действие в своеобразното „освобождаване“ на жените в една от най-репресивните страни към нежния пол в света. По-рано тази година правото на жените да шофират бе възстановено, след като шест дами попаднаха в ареста, нарушавайки назадничавия закон.

Повод за това решение е стряскащата статистика, че от 2012 до 2017 г. броят на потърсилите убежище в страни като Канада се е утроил. ООН има данни за повече от 800 подобни случая, повечето от които са на жени. Всички те са търсели спасение от репресивния режим спрямо нежния пол.

Още по темата

„Новите регулации са исторически. Те приканват към еднакви права за мъже и жени. Подобно развитие се очакваше от доста дълго време“, казва първата жена-посланик в САЩ от Саудитска Арабия Реема Бандар Ал-Сауд с публикация в социалните мрежи.

Законът предвижда всяка жена навършила 21 години да има право да получи международен паспорт и да напусне страната без одобрението на баща, съпруг или друг роднина от мъжки пол.

Това е гигантски скок за саудитските жени“, пише тържествено проправителствения вестник Saudi Gazette в своя публикация по темата.

Повече по темата може да прочетете на страницата на Dnes.bg.

Последни новини
Още от Новини от света