Как китайските стоки станаха „Made in Vietnam”?

Реекспорта отново идва на мода

Контейнери, които чакат да попаднат в САЩ. Снимка:SeongJoon Cho/Bloomberg Контейнери, които чакат да попаднат в САЩ. Снимка:SeongJoon Cho/Bloomberg

Американските потребители напоследък забелязват, че много повече стоки в магазините са с етикет „Произведено във Виетнам“. Само експорта на електроника от Виетнам за САЩ е нараснал със 72% в последната една година, предава Wall Street Journal.

Всъщност, не виетнамското производство, а вносът от Китай е в основата на този ръст. За последната година той е нараснал с 81% и явно става дума за класически реекспорт. По подобен начин Беларус стана голям износител на морски продукти за Русия, въпреки че няма излаз на море. Причина за това са санкциите – на САЩ срещу Китай и контрасанкциите на Русия като отговор на Запада.

Санкциите на САЩ срещу Китай всъщност са наказателни мита от 25% върху стоки за 250 милиарда долара. По-високи мита са само тези, наложени от Косово на Сърбия и Босна и Херцеговина – 100% за всички стоки.

Разбира се, в случая с Китай не само Виетнам е в ролята на транзитна страна – китайски стоки пристигат в САЩ и през Тайланд и Малайзия, както и други „междинни спирки“. Така милиони контейнери с китайско карго удължават пътя си само и само да получат заветните митнически документи. За някои от стоките дори се налага преопаковане и подмяна на етикетите. В някои случаи стоките дори се подлагат на лека обработка или промяна в дизайна, ако е възможно и не много скъпо.

Още по темата

Този прост трик създава много напрежение в митническите служби на САЩ, които трябва да преценят коя стока наистина е произведена във Виетнам и коя само идва оттам. Общият брой контейнери, които трябва да се проследяват, е 11 милиона – на практика непосилна задача. Затова се прилага старата тактика на доносите – всеки, който докладва за реекспортиран товар, може да получи 15-30% отстъпка от дължимото мито.

Всичко това представлява голяма трудност дори за американски компании, които са изнесли производството си в Китай, а сега се сблъскват с променена ситуация при митата. Част от тях асемблират продукти във Виетнам, за да могат законно да ги изнасят в САЩ. Това обаче е значително логистично усилие, което е скъпо и изисква време, затова много фирми просто използват добрия стар реекспорт.
 

Последни новини
Още от Новини от света