Последният оцелял инвеститор очаква присъда

Майкъл Калви беше един от малкото западни мениджъри на инвестиционни фондове, останали в Русия

Майкъл Калви в руския съд. Снимка:Andrey Rudakov/Bloomberg Майкъл Калви в руския съд. Снимка:Andrey Rudakov/Bloomberg

През 2015 г., една година след наложените от Запада санкции срещу Русия заради окупацията на Крим, което бележи и мащабен отлив на капитали и инвестиции, Майкъл Калви прави изявление на икономически форум в Санкт Петербург с обратно послание, пише Wall Street Journal.

“Тук има всичко – растеж, креативност, всичко което бихте желали“, казва той пред малка група от руски и чуждестранни бизнесмени.

През тази година, за Майкъл Калви беше невъзможно да посети инвестиционния форум поради тривиална и леко досадна причина. Той се намира под домашен арест и очаква съдебен процес. През февруари той и колегите му от инвестиционния фонд са арестувани с обвинения в измами. Според слуховете, плъзнали веднага след това, Калви просто си е позволил волността да финансира руската опозиция – непростим грях в Путинова Русия.

След арестите и началото на съдебния процес, наяве изплува и фигурата на руския бизнесмен и директор на поддържан от държавата Комитет за подобряване на инвестиционния климат в Русия Артьом Аветисян. Той поддържа тесни връзки с руските силови структури и се е забъркал с Калви покрай тяхната обща инвестиция в руска банка. Сега, докато американецът се бори с руското правосъдие, руснака изцяло го е изтласкал от контрола на банката.

В голяма степен казусът прилича на този, в който друг западен инвеститор – Бил Браудър, попада под ударите на руската наказателна машина близо десетилетие по-рано. Процесът срещу Калви, който пледира, че е невинен, явно задушава и последната надежда, че е възможно да съществува някакъв благоприятен инвестиционен климат в Русия, извън благосклонността на властите в Кремъл. Калви беше последния от апологетите на правенето на бизнес във и с Русия и ареста му е сигнал, че режимът на Путин твърде слабо се интересува от репутацията на Москва като инвестиционна дестинация.

Според бившият руски финансов министър Алексей Кудрин арестът на Майкъл Калви е „шок за икономиката“ и е предизвикал нова вълна в отлива на капитали от Русия. В продължение на няколко години американецът е самотен западен глас, който повтаря неуморно руските тези за неразбирането от страна на Запада и че лошите новини за корпоративното управление в Русия са преувеличени.

Още по темата

Калви беше „последният оцелял“ казва Патриша Клохърти, която решава да изтегли нейния инвестиционен фонд от руския пазар в началото на 2013 г., когато и реториката на президента Путин срещу Запада се изостря.

Анатолий Чубайс, вицепремиер по времето на Елцин и идеолог на руската приватизация, е заявил пред агенция ТАСС, че Майкъл Калви е един от най-уважаваните инвеститори, който лично е привлякъл милиарди долари инвестиции в Русия.

Дори и преди ареста на американеца, преките чуждестранни инвестиции в Руската федерация спадат от 29 милиарда долара годишно на 9 милиарда, според данни на Руската централна банка. Руснаците също се боят да инвестират в нови компании сред повсеместното усещане за страх от силовите методи на властта и слуховете за превзети и откраднати бизнеси.

„В бизнеса вече няма риск, има само терор“, казва Андрей Макаров, депутат в Руската дума – долната камара на парламента.

Инвестиционният фонд на Калви, Baring Vostok, е привлякъл 3.7 млрд. долара инвестиции и има дялове в компании като Яндекс, най-голямата руска търсачка, и Вимпелком, 11-ти по големина мобилен оператор в света. Фондът е оцелял след двете опустошителни финансови кризи в Русия – през 1998 и 2008 г., както се е борил успешно с доста руски олигарси в годините назад.

Проблемите му се коренят в 2014 г., когато Русия окупира Крим, а той е принуден да инвестира 120 млн. долара в съжиявяването на Восточний банк – в която вече е купил миноритарен дял за  200 млн. долара години преди това. Така делът му става мажоритарен, а фондът желае да редуцира този риск и тогава на сцената излиза руският партньор – Артьом Аветисян. Неговите връзки и влияние във силовите структури са в основата и на репутацията му на успешен бизнесмен. За западен фонд като Baring Vostok работата в Русия е свързана с деликатен баланс между добри отношения с властите и избягване на конфликти с олигарси. През 2016 г. Калви и Аветисян постигат споразумение, в което последния придобива 40% от Восточний банк и опция да закупи още 10%, което би му дало контрол. Скоро след това кредитни експозиции към свързани с Аветисян и негови приятели компании започват да имат забавяния и спиране на плащания. Самия Аветисян отрича всякаква връзка между неговите отношения с Калви и процеса срещу него, като нарича подобни твърдения измислици. През 2018г. Руската централна банка прави одит и заплашва Восточний банк с отнемане на лиценза, ако капиталът и не бъде попълнен спешно. Одитът потвърждава и факти, които  Baring Vostok твърди отдавна – 55% от заемите на банката са към свързани лица, свързани с Аветисян.

Спорът между доскорошните партньори ескалира, доколкото фондът на Калви желае банката да бъде оздравена и заемите да започнат да се изплащат, а руският му партньор явно задейства свои връзки в силовите органи, за да го извади от играта. Резултатът от процеса до голяма степен може да се нарече предначертан, а един от последните западни бизнесмени – апологети на властта в Москва, ще има повод да пише скъпи във всяко едно отношение мемоари, освен ако не му се наложи да бяга от руското правосъдие, подобно своя „колега“ Бил Браудър.

Последни новини
Още от Новини от света