Германия няма да се включи в охраната на Ормузкия проток - Вашингтон негодува

САЩ искат да затегнат обръча около Иран

Външният министър Хайко Маас заяви недвусмислено намеренията на Берлин. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Външният министър Хайко Маас заяви недвусмислено намеренията на Берлин. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германският външен министър Хайко Маас потвърди, че Германия няма да се включи във военноморската мисия в Ормузкия проток, въпреки настояването на Щатите, пише Al Jazeera.

„Германия няма да се включи в морската мисия, планирана и организирана от Съединените щати“, казва Маас по време на посещение в Полша.

Вашингтон отправи официален призив към всички свои европейски партньори, да се включат в мисията с цел да се подсигури безопасното преминаване на петролните танкери в региона, които „са застрашени от иранската агресия“.

Берлин не подкрепя „агресивните мерки“ на САЩ срещу Иран, опасявайки се, че конфликтът би могъл да ескалира главоломно.

Още по темата

Най-сериозна съпротива оказват социалдемократите в коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел. Партията има близо 160-годишна история и дори през 30-те години на миналия век се превръща в трън в очите на Адолф Хитлер, гласувайки срещу „Закона за облекчение на народа и Райха“, заради което бива обявена за незаконна, а членовете ѝ са преследвани от новия държавен режим в страната.

„Германия е най-голямата икономическа сила в Европа, а това носи след себе си своите глобални отговорности“, казва американският посланик в Берлин Ричард Гренел пред вестник Augsburger Allgemeine.

Великобритания първа подкрепи идеята за засилено военно присъствие в Персийския залив, след като Иран задържа британски танкер преди няколко седмици, като отговор на действията на Лондон срещу ирански кораб.

Последни новини
Още от Новини от света