Многобройни семейства се разделят на американската граница с Мексико

Защитници на граждански права обвиняват правителството на САЩ в заобикаляне на съдебно постановление

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Според американска организация за граждански права повече от 900 деца мигранти са били разделени от родителите си на границата на САЩ с Мексико между края на юни 2018 г. и юни 2019 г.. Това съобщава Американският съюз за граждански свободи (ACLU), позовавайки се на документи от американското правителство, съобщава германският седмичник Die Zeit.

Съюзът обвини правителството, че използва дребни престъпления, за да продължи практиката. През миналата година съдът разпореди разделянето на семействата да е разрешено само в изключителни случаи.

Движението за граждански права ACLU призова федералния съд в Сан Диего, който бе издал заповедта преди година, да прекрати отделянето на децата. Адвокатът Лий Гелерт отсече: „Шокиращо е, че правителството на Тръмп продължава да отнема децата от техните родители.“. Така правителството на американския президент Доналд Тръмп заобикаля заповедта на съда.

Администрацията на Доналд Тръмп стартира този процес през май 2018 г. и той бе подложен на остри критики. По-късно Тръмп обяви, че семействата на мигранти трябва да се разделят само ако родителите представляват „риск“ за децата.

Федерален съдия разпореди 2700 деца, които са били разделени от родителите си през шесте седмици, да бъдат върнати отново при семействата си. Американският съюз за граждански свободи настоява за съдебно разясняване на случаите, в които децата мигранти могат да бъдат отделяни от родителите си.

Последни новини
Още от Новини от света