Компанията зад Ray-Ban придобива конкурент срещу 5,49 млрд. евро

EssilorLuxottica се цели в мрежата от около 7 200 магазина на GrandVision

Изглежда целта е да имаме най-големия производител на очила в света. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Изглежда целта е да имаме най-големия производител на очила в света. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Френският конгломерат EssilorLuxottica обяви намеренията си да инвестира 5,49 млрд. евро в придобиването на бизнеса на холандския си конкурент GradVision в опит да се наложи още по-категорично на европейския пазар, пише The Wall Street Journal.

Офертата се появява скоро след новината, че EssilorLuxottica планира да се сдобие със 77% от собствеността върху ситуирания в Монако холдин HAL. Двете сделки са част от плана за глобална доминация в производството и продажбата на очила от страна на новото дружество. Планът през миналата година, когато Luxottica и Essilor завършиха сливането си на стойност 46,3 млрд. евро, бе именно това.

EssilorLuxottica разполага с мрежа от над 9 000 магазина, разположени основно из Северна и Латинска Америка. Част от тях се намират и в Азия, докато на европейския пазар влиянието на компанията се простира основно на територията на Италия. GrandVision от своя страна разполага с около 5 300 търговски обекта из Европа и общо 7 200 в целия свят.

Още по темата

Новината за инвестицията предизвика поскъпване от 5,2% в акциите на GrandVision до 26,68 евро за актив. Предложението на EssilorLuxottica е за премия от 1,32 евро за актив, но, ако сделката с HAL се протака повече от 12 месеца, ще бъде активирана клауза, увеличаваща премията на 1,74 евро върху договорената цена за акция.

На този етап под шапката на конгломерата попадат марки като Ray-Ban, Oakley, Michael Kors, LensCrafters и редица други.

Последни новини
Още от Новини от света