Иран зачерква четири нули от валутата си

Правителството ще преименува риала отново в томан

Куфарче с ирански риали в обменно бюро в Техеран. Снимка:Ali Mohammadi/Bloomberg Куфарче с ирански риали в обменно бюро в Техеран. Снимка:Ali Mohammadi/Bloomberg

След силната загуба на стойност на иранската национална валута риал правителството възнамерява да зачеркне четири нули, обяви говорителят на кабинета Али Рабей  заседанието му в Техеран в сряда. Планираната мярка трябва да има най-малкото положителен психологически ефект върху пазара, пише Инвестор.

Иран е в остра валутна криза заради наложените от САЩ санкции. Риалът загуби голяма част от стойността си, а инфлацията се покачи драстично. Според наблюдатели кризата може да се влоши през следващите месеци - особено ако санкциите се насочат и към износа на петрол - основният източник на приходи в страната.

Още по темата

Още през декември 2017 г. централната банка искаше да премахне поне една нула. Тогава се очакваше и томанът да замени отново риала. Той беше националната валута на страната до 1925 г., преди да бъде заменен от риала. Самите перси от десетилетия използват само термина томан, защото изчислението е много просто: 1 томан е равен на 10 риала.
 

 

Последни новини
Още от Новини от света