Индийският „цар на кафето“ е открит мъртъв

Намерено е и предполагаемо писмо от него за задълженията му към инвеститори

В. Г. Сидарда почина на 59-годишна възраст. Снимка: Bloomberg В. Г. Сидарда почина на 59-годишна възраст. Снимка: Bloomberg

Тялото на В. Г. Сидарта е било открито, след като бе обявен за издирване в понеделник, но от полицията в индийския град Мангалуру не дават подробности около смъртта на основателя на най-голямата верига кафенета в Индия Coffee Day Enterprises Ltd., предаде Bloomberg.

Вечерта на 29 юли шофьорът му го оставя в близост до мост в покрайнините на южния град, за да се поразходи, но след това така и не се връща към колата. Служителят сигнализира в полицията за потенциално отвличане, но тезата на този етап не е потвърдена или опровергана от властите.

В последствие бива открито писмо в офис сградата на Coffee Day, което се предполага, че е оставено от самия Сидарта, адресирано до борда на директорите и служителите на компанията. В него той пише, че „се е поддал на напрежението и въпреки всички положени усилия се налага да се предаде под натиска от частните инвеститори, които настояват да изкупи обратно акциите им“.

Още по темата

Coffee Day е публично дружество от 2015 г. насам, продавайки акциите си по 328 рупии (8,36 лв.) KKR & Co. купува 6,07% от активите на компанията, Standard Chartered Private Equity държи 5,7%, а съоснователя на Infosys Ltd. Нандан Нилекани е собственик на 2,69% от акциите.

Всеки от въпросните инвеститори изрази съболезнованията си към близките на загиналия.

Акциите на Coffee Day продължават да се сриват за втори пореден ден, достигайки поевтиняване от 20% в сряда.

Снимка на Десислав Янкулов.

Coffee Day е най-голямата верига кафенета в Индия. Снимка: Karen Dias/Bloomberg

Сидарта и останалите основатели на бизнеса с кафе са обещали около 76% от своите фондове като обезпечение, според документите. Дълговете го принудиха да започне да продава активи по-рано тази година. През април „царя на кафето“ продаде 20% от фирмата си Mindtree Ltd. на Larsen & Toubro Ltd. Миналият месец Economic Times разпространи информация, че се готви сделка с Coca-Cola Co. за част от Coffee Day на стойност 1,45 млрд. долара.

В края на финансовата година на 31 март кафенетата отчитат 29% ръст в задълженията, равняващи се на 65,5 млрд. рупии (1,67 млрд. лв.). Съотношението на дълга към EBITDA (печалбата преди лихва, данъци и амортизация) скочи до 11.4 от 6.7 за същия период, по данни от Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини от света