Фед очаквано намали лихвите с 0,25%

Централната банка на САЩ даде сигнал за предстоящи нови намаления

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв (Фед) на САЩ намали лихвите с 25 базисни пункта за пръв път след финансовата криза, сигнализирайки за потенциални последващи намаления до края на 2019 г., които да предпазят американската икономическа експанзия от забавянето на глобалния растеж, пише Bloomberg. 

Централните банкери подкрепиха намаляването на целевия диапазон на основната лихва с 0,25 процентни пункта до 2-2,25%. Промяната беше очаквана от повечето инвеститори и икономисти, като по всяка вероятност ще разочарова американският президент Доналд Тръмп, който по-рано настоя за по-значително намаляване на лихвите. 

Още по темата

"В светлината на отражението на глобалните икономически перспективи, както и приглушения инфлационен натиск, комитетът реши да намали" лихвите, посочи в свое изявление Отворения пазарен федерален комитет (Federal Open Market Committee – FOMC), ръководен от Джером Пауъл, след 2-дневна среща във Вашингтон. Той също отбеляза, че "несигурностите" около икономическите перспективи остават. 

Фед също остави отворена вратата за бъдещи съкращения, заявявайки, че ще „действа, както е уместно, за да поддържа разширяването“, докато продължава да оценява актуалните данни, пише Investor.bg.

При гласуването относно свиването на лихвите се въздържаха управителят на Фед Канзас Естер Л. Джордж от Канзас Сити и Ерик Роузнгрън, който ръководи звеното на Фед в  Бостън.

Последни новини
Още от Новини от света