Джонсън се насочи към Северна Ирландия – сърцето на битката за Brexit

Британският премиер ще проведе редица разговори с лидерите на основните северноирландски партии

Борис Джонсън, министър-председател на Обединеното кралство пристига на Даунинг стрийт 10 в Лондон. 24 юли 2019. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg Борис Джонсън, министър-председател на Обединеното кралство пристига на Даунинг стрийт 10 в Лондон. 24 юли 2019. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън ще се срещне в сряда с лидерите на основните политически партии Северна Ирландия - ключовото полесражение в британската битка да напусне Европейския съюз (ЕС), пише Euractiv.

Джонсън пристигна в Белфаст през нощта във вторник на фона на предупрежденията на ирландските политици, че настояванията му за раздяла с блока до края на октомври с или без споразумение заплашват с разцепление самото Обединено кралство.

Премиерът и представители на северноирландски партии ще проведат редица разговори, като основен обект на дискусиите им ще бъде темата за Brexit.

Северна Ирландия и Република Ирландия имат сухопътна граница помежду си, като и двете страни държат да запазят свободното движение на хора и стоки и след Brexit поради икономически причини и най-вече, за да поддържат постигнатата деликатна сделка, която сложи край на десетилетията на насилие между ирландските националисти и британските лоялисти.

Споразумението, което Тереза Мей, предшественикът на Борис Джонсън постигна с Брюксел, предвиждаше т.нар. „предпазен механизъм“, чиято задача беше да защити единния европейски пазар и да предпази връщането на твърдата граница между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Според голяма част от евроскептиците в британския парламент обаче сделката на Мей даваше твърде голяма възможност за контрол на блока и малко гаранции, че ако планът влезе в сила Северна Ирландия ще остане свързана с останалата част на Кралството и в същата митническа зона, което ги накара да я отхвърлят неколкократно.

Планове отвъд реалността

Пред ирландския премиер Лео Варадкар Джонсън посочи във вторник, че „предпазният механизъм“ е неприемлив, като в същото време обаче Брюксел продължава да отказва предоговаряне на споразумението.

„Ако те наистина не могат да го направят, тогава е ясно, че ние трябва да се подготвим за Brexit без споразумение“, посочи Джонсън.

Според Варадкар обаче планът на британския премиер да предоговори сделката до 31 октомври „тотално не е в реалния свят“.

DUP подкрепи решителността на Джонсън

Борис Джонсън е абсолютно подготвен да извади Великобритания от ЕС до 31 октомври, при необходимост без споразумение, заяви депутатът на северноирландската Демократична юнионистка партия (DUP) Джефри Доналдсън, цитиран от Bloomberg.

Премиерът се фокусира повече върху осигуряването на Brexit, отколкото върху провеждането на парламентарни избори, добави депутатът на DUP пред RTE Radio.

Доналдсън предложи поставянето на краен срок за „предпазния механизъм“ като възможен компромис между Лондон и Брюксел, като добави, че DUP, която подкрепя правителството на Джонсън, не се стреми към „твърд“ Brexit, но би го приела, в случай, че се наложи.

 

Последни новини
Още от Новини от света