Сделката за F-16 е обнародвана в "Държавен вестник"

Обнародвани са и Договорът за индустриално сътрудничество, както и актуализацията на бюджета за сделката

Снимка:  SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Договорът за закупуване на 8 нови изтребителя F-16 блок 70 със САЩ е обнародван в "Държавен вестник". Обнародвани са и Договорът за индустриално сътрудничество, както и актуализацията на бюджета за сделката, пише Investor.bg.

Публикуването на документите е последният етап от българската процедура по договора със САЩ за новите самолети.

България ще закупи 8 изтребителя за 2,2 млрд. лева. Очаква се първите самолети да бъдат доставени до средата на 2023 г., 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023 г., а последните – в началото на 2024 г. Оперативна готовност на самолетите трябва да бъде постигната в края на петата година от датата на влизане в сила на договора.

Държавата емитира и държавен дълг, за да може да допълни сумата от вече гласуваните 1,8 млрд. лева. Очаква се средствата да бъдат депозирани в банката на Федералния резерв. 

Припомняме, че договорите за покупката на новите изтребители и необходимите за тях боеприпаси бяха ратифицирани от парламента на първо и второ четене на 19 юли след близо петчасови дебати. Покупката на новите самолети раздели Обединените патриоти и така ВМРО заедно с ГЕРБ и ДПС подкрепи сделката, докати НФСБ и "Атака" плюс "Воля" се обявиха против държавата да прави този разход сега.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света