Очакваното понижение на лихвите от Фед не удовлетворява Тръмп

Според американския президент предстоящите действия на централната банка няма да бъдат достатъчни

Снимка: Alex Edelman/Bloomberg Снимка: Alex Edelman/Bloomberg

Очакваното малко намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв (Фед) през тази седмица е „недостатъчно“, но САЩ ще се справят добре въпреки решението на гуверньора Джером Пауъл, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от The Wall Street Journal.

В поредица от публикации в Twitter американският лидер обвини Фед в правенето на „всички погрешни ходове“, като посочи, че централните банкери оставят Щатите уязвими пред глобални конкуренти като Европейския съюз и Китай.

“Ние се състезаваме с други страни, които знаят как да играят играта срещу САЩ“, написа Тръмп в социалната мрежа. „Малко лихвено намаление не е достатъчно, но ние ще спечелим така или иначе“, добави той.

Aмериканският президент заяви още, че ЕС и Китай продължават да намаляват лихвите и вкарват пари във системите си, улеснявайки продажбата на продукти на техните фабрики.

“Междувременно, и с много ниската инфлация, нашият Фед не прави нищо, а може би ще направи много малко в сравнение. Много лошо“, коментира Тръмп.

Очаква се централната банка на САЩ да премине към намаляване на лихвите още по време на следващото си заседание през тази седмица. За момента анализатори прогнозират намаляване от 0,25 до 0,75%, като инвеститорите ще следят за сигнали от Пауъл за евентуално последващо намаляване на основните лихви до края на 2019 г.

 

Последни новини
Още от Новини от света