Джонсън стартира настояванията към ЕС за нова сделка за Brexit

Британският премиер продължава и подготовката за раздяла с блока без споразумение

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Lorne Campbell/WPA Pool Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Lorne Campbell/WPA Pool

Британският премиер Борис Джонсън ще прекара следващите няколко седмици в настоявания към Европейският съюз да се договори по-добра сделка за Brexit, посочиха представители на неговия кабинет, докато междувременно продължава подготовката на страната за сценарий, в който не успее да постигне споразумение с Брюксел, пише Bloomberg.

Вариантът за „твърд“ Brexit породи множество опасения сред бизнес лидерите и отслаби паунда, след като Джонсън получи мястото на Тереза Мей преди седмица. Британската валута достигна най-ниското си ниво спрямо долара за последните 2 години в понеделник.

Предстои Джонсън да пътува до ферма в Уелс във вторник, за да чуе вижданията на селскостопанските работници за живота след Brexit.

Преди пътуването си премиерът заяви, че процесът ще позволи на Великобритания да отхвърли общата селскостопанска политика на ЕС, давайки ѝ възможност да изнася повече продукти по целия свят, след като правителството започне да подписва нови споразумения извън блока.

Още по темата

Още по темата

"След като излезем от ЕС на 31 октомври, ще имаме историческа възможност да въведем нови схеми за подпомагане на земеделието", посочи Джонсън. "Brexit предлага огромни възможности за страната ни и е време да погледнем към бъдещето с гордост и оптимизъм", добави той.

Британски премиер вече неколкократно заяви, че Кралството ще се оттегли от ЕС в края на октомври, независимо дали дотогава ще има постигнато споразумение между Лондон и Брюксел. Вероятно е опитите на Джонсън за договаряне на нова сделка с лидерите на блока за Brexit да се окажат неуспешни, тъй като представителите му отдавна заявиха, че нямат намерения за воденето на подобни разговори.

 

Последни новини
Още от Новини от света