Бивш индийски учител е най-новият милиардер

Преди седем години той разработва образователно приложение, чиято стойност днес е шест милиарда долара.

Байжу Равеендрам, основател на Think and Learn. Снимка:Paul Yeung/Bloomberg Байжу Равеендрам, основател на Think and Learn. Снимка:Paul Yeung/Bloomberg

Байжу Равеендран (Byju Raveendran) официално влиза в ексклузивния клуб на индийските милиардери след като компанията му Think&Learn получава дялово финансиране от 150 млн. долара по-рано тази година, пише Bloomberg.

Тази сделка определя и пазарната цена на компанията на 5.7 млрд. долара, а делът на основателя и е над 21%, според запознати с детайли по сделката. При сключването е анонсирано и бъдещо сътрудничество с Walt Disney за развитие на услугата и за американския пазар през следващата година.

С приложението Байжу (Byju’s), кръстено на самия него, 37-годишния предприемач и бивш учител заявява, че желае да направи за образованието това, което анимацията Mouse House направи за развлекателната индустрия. В бъдещата версия на приложението му, Walt Disney ще използва анимационни герои като лъвчето Симба и Анна от Замръзналото кралство, които ще преподават математика и английски на ученици от първи до трети клас. Същите герои се появяват и във видеа, игри и интерактивни анкети.

„Децата навсякъде разпознават герои като Симба или Моана, които им грабват вниманието преди ние да ги поведем по учебния материал“, казва Равеендран, който е изпълнителен директор на компанията.

Индия преминава през драматичен период на забогатяване и социално развитие. Нова порода предприемачи се присъединяват към клуба най-богатите хора, който се разраства с най-бързите темпове в света досега. За Равеендран, това място е гарантирано благодарение на усилията му в интернет обучението.

Уроците през интернет преживяват истински бум именно в родната на Байжу Индия, където потреблението на интернет услуги като цяло скача заради евтините смартфони и промоционалните планове за мобилен достъп до мрежата. Пазарът на онлайн обучение в страната се очаква да се удвои до 5.7 млрд. долара през 2020 г., според данни на държавната фондация India Brand Equity.

Още по темата

Приходите от приложението Байжу се очаква да се удвоят през следващата година до 30 милиарда рупии (435 млн. долара), което предизвиква интереса на фондове и инвеститори като Sequoia Capital (дали начален капитал на Google преди повече от 20 години) и основареля на Facebook Марк Зукърбърг. Те искат да „откупят“ визията на Равеендран, израснал в семейство на учители в село на брега на Индийския океан. Учел е неохотно и е отделял повече внимание на футбола, а после наваксвал с уроците в къщи. После става инженер и започва да помага на приятелите си да „хакнат“ приемните изпити в най-добрите индийски университети. Равеендран основава компанията си Think&Learn през 2011 г., а през 2015 г. пуска и мобилното и приложение. То има повече от 35 милиона абонати, от които 2.4 млн. плащат годишна такса между 10 и 12 хиляди рупии, което го прави печелившо през тази година. Заедно с жена си и брат си, Равеедран държи около 35% от компанията си, а сред другите инвеститори е и Катарския инвестиционен фонд.

Последни новини
Още от Новини от света