„Саудизация“ на работните места в туризма

Страната превръща определени сектори от икономиката в запазени за местното население

Хотелиерите вече няма да могат да използват нископлатени чужденци. Снимка: Javier Blas/Bloomberg Хотелиерите вече няма да могат да използват нископлатени чужденци. Снимка: Javier Blas/Bloomberg

Саудитска Арабия прилага план за подобряване на работната среда в страната, като приема закони, забраняващи наемането на чужденци на определени позиции в туристическия сектор, предава Bloomberg.

Министерството на труда в Рияд прие наредба, която ще принуди бизнеса в курортите, хотелите над три звезди и стаите за отдих да залагат само на местното население в попълването на своята работна сила.

Законът обхваща позиции, като рецепционисти, шофьори, портиери, пикола, домакини на клубове, аниматори и други.

Още по темата

През миналата година безработицата в Саудитска Арабия достигна рекордни нива от 13%, като тогава правителството обяви, че стартира политика на „саудизация“, за да повиши заетостта в нискоквалифицираните среди, където най-често работят чужденци при по-лоши условия.

Законът предвижда да бъде обнароден на 29 декември, като на този етап се дава време на хотелиерите да наложат нужното преструктуриране в своя сектор.

Последни новини
Още от Новини от света