САЩ и Китай подновяват търговските преговори на фона на скромни очаквания за сделка

Американски и китайски преговарящи ще се срещнат тази седмица в Шанхай

Китайският президент Си Дзинпин и американският му колега Доналд Тръмп. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Китайският президент Си Дзинпин и американският му колега Доналд Тръмп. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Преговарящите от страна на САЩ и Китай ще се срещнат в Шанхай тази седмица в нов опит за постигане на търговско споразумение на фона на много по-ниските очаквания за всеобхватна търговска сделка, каквато се прогнозираше да бъде сключена през пролетта, пише The Wall Street Jornal.

Според запознати с разговорите източници мащабен пробив по точките, довели до прекъсване на преговорите между Вашингтон и Пекин в началото на май, е малко вероятен за постигане. Тогава САЩ настояваха азиатската страна да се ангажира с правни промени, за да защити интелектуалната собственост, а Пекин искаше в замяна Вашингтон да премахне всички мита. 

Американският президент Доналд Тръмп вече отклони нагласите за значителен напредък в отношенията между САЩ и Китай. „Не знам дали те смятат да постигнат сделка“, посочи той в петък. „Може би имат намерение, може би не“, добави лидерът на САЩ.

Все пак в отношенията между двете най-големи икономики в света може да последва скромно подобрение след разговорите.

Сред малките постижения, които могат да бъдат достигнати, остава възможността Китай да се съгласи да внася повече земеделски продукти от Щатите, а Белият дом да отслаби забраните за някои американски компании да продават телекомуникационно оборудване на китайския технологичен гигант Huawei, което Тръмп вече се съгласи да направи като част от общите условия.

Напредъкът към малко споразумение, което да реши донякъде казуса с Huawei и селскостопанските продукти, може да подготви почвата за по-мащабна сделка на последващата среща между американски и китайски представители във Вашингтон.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтизер и министърът на финансите Стивън Манучин ще пристигнат в Шанхай във вторник, където ще се срещнат с най-високопоставения преговарящ от страна на Китай - вицепремиерът Лиу Хъ. Предстоящите разговори ще се проведат по искане на Пекин.

 

Последни новини
Още от Новини от света