PSA заплашва с пореден удар британската автомобилна индустрия

Vauxhall може да измести цялото си производство от Великобритания при увеличена несигурност около Brexit

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на автомобилния концерн PSA, собственик на британския Vauxhall, обяви, че компанията може да измести изцяло производството си от Великобритания в случай, че Brexit го направи нестабилно, застрашавайки около 1000 работни места, пише BBC.

Карлос Таварес заяви пред Financial Times, че производителят на автомобили има алтернативи на завода, които може да използва.

През юни френският концерн, който притежава Opel заедно с Vauxhall, обяви плановете си да произвежда следващото поколение Astra в Елсмиър Порт и в друга фабрика в Германия.

В официално изявление от понеделник PSA потвърди намеренията си за производство в Кралството, като заяви, че финалното решение на концерна ще зависи от „финалните срокове за излизането на Великобритания от Европейския съюз“.

„PSA има предвид подробен план в случай на Brexit без сделка, който покрива човешкия капитал, данъците, митническите процедури, логистиката, продукцията, регулацията, веригите на доставка и технологиите“, посочват още от компанията.

Още по темата

Още по темата

През уикенда Майкъл Гоув, който беше назначен от британския премиер Борис Джонсън да отговаря за подготовката на Brexit без споразумение, посочи, че правителството вече работи по такъв сценарий. Гоув отбеляза, че неговият екип все пак се надява на споразумение с Брюксел, но добави пред Sunday Times, чe “Brexit без сделка вече е много реална възможност”.

Производството на автомобили във Великобритания намалява през последните години на фона на увеличаващите се опасения от раздяла между Лондон и Брюксел без споразумение.

Британската автомобилна индустрия получи серия от удари през последните месеци, включително с обявяването на Honda, че ще затвори завода си в Суиндън през 2021 г. и решението на Ford да затвори фабриката си в южен Уелс през 2020 г., застрашавайки 1700 работни места.

Японски автомобилни производители, включително Nissan, също сигнализираха, че несигурността около Brexit не им помага да „правят планове за бъдещето“.

Последни новини
Още от Новини от света