Навални попадна в болница с възможно отравяне

Над 1500 арестувани на протестите в Москва е равносметката от уикенда

Алексей Навални говори на митинг в Москва. Снимка:Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg Алексей Навални говори на митинг в Москва. Снимка:Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg

Личният лекар на руския опозиционен политик Алексей Навални ще бъде допуснат да го прегледа в болницата, където той се намира със съмнения за отравяне, пише руският вестник Новая газета.

Навални е бил закаран вчера от ареста в московска болница с диагноза „остра алергична реакция“. Политикът се намира под стража от миналата седмица, когато беше осъден по бързата процедура на 30 дни затвор за призиви за неразрешени митинги в Москва. Причина за тях беше решението на властите в руската столица да не допуснат много от независимите кандидатури за градски съветници и кметове на местните избори през септември. Въпреки забраната за митинги, хиляди хора излязоха в събота в центъра на Москва, а полицията реагира с твърди мерки - насилие и над 1500 арестувани, много от тях пребити.

Още по темата

Анастасия Василева и Ярослав Ашихмихин вчера са опитали да извършат медицински преглед на Алексей Навални, но им е било разрешено да го огледат само външно през вратата на болничната стая. Тогава Василева е заявила, че симптомите, които е наблюдава – обриви, отоци и подувания по тялото, повече ѝ приличат на „въздействие на непознато химическо вещество“. Според нея Навални няма никакви алергии, в килията е ял от храната за всички затворници, но само той се е почувствал зле. Това даде повод на много медии и известни личности в Русия да коментират, че е вероятно той да е бил отровен от съкилийник по поръчение отвън.

Последни новини
Още от Новини от света