Brexit - спирачката за германо-британските търговски отношения

Германските компании изнасят по-малко стоки за Великобритания през 2019 г. Британският внос също е засегнат.

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

С оглед на несигурността относно изхода на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) от началото на годината германо-британските търговски отношения претърпяват отчетлив спад. Това разкриха новите данни на Германската индустриално-търговска камара (DIHK). От януари до май германските компании са изнесли за Великобритания стоки на стойност около 35 млрд. евро - с 2,3% по-малко спрямо предходната година. Вносът от Великобритания се забавя чувствително - с 6,1% до 15 млрд. евро, пише германският седмичник Die Zeit.

С обем на търговията от 50 млрд. евро през първите пет месеца на годината Обединеното кралство е седмият най-важен търговски партньор на Германия. През 2017 г. тя е на 5-то място, а през 2018 г. - на 6-та позиция.

Президентът на камарата Ерик Швейцер и други представители на германския бизнес вече отправиха предупреждения към новоизбрания британски премиер Борис Джонсън за последиците от нерегулиран Brexit. Процесът вече е основна тежест за германската икономика, допълни още Швайцер.

70% от компаниите с бизнес връзки в Обединеното кралство прогнозират негативни данни през 2019 г. Всяка осма компания възнамерява да прехвърли инвестициите си на други пазари - особено в рамките на страните във вътрешния за ЕС пазар. "Новото британско правителство все още има възможност да ограничи отрицателното въздействие на Brexit върху икономиката, а компаниите се нуждаят от ясен план за действие".

Още по темата

Предупреждения на Европейската търговска асоциация

Европейската бизнес асоциация Businesseurope също предупреди Джонсън за последствията от нерегламентиран Brexit. Те ще бъдат под формата на "огромни митнически тарифи от днес за утре", посочи генералният директор на Businesseurope Маркус Бейрер пред медиите от групата Funke. "Въпреки че Борис Джонсън сега твърди обратното, той греши - мита ще има."

Бейрер оповести, че без договор Обединеното кралство ще излезе от статута на напълно интегрирана държава в ЕС до такъв на трета страна. "Едва ли има страна в света, като изключим може би Северна Корея, която да е имала по-незадоволително ниво на договореност с ЕС.

Асоциацията включва бизнес дружества от държавите-членки на ЕС и някои съседни страни. От Германия членуват индустриалната група BDI и обединението на германските работодатели.

Още по темата

Борис Джонсън не изключва нерегламентиран Brexit

Очаква се Великобритания да напусне ЕС до 31 октомври. Споразумението, което бившият премиер Тереза Мей бе договорила с ЕС обаче, три пъти не получи одобрение от мнозинството в британския парламент. Тогава тя обяви оставката си като председател на Консервативната партия и премиер на Великобритания.

Централен акцент в споразумението е преди всичко т.нар. "бекстоп механизъм", отнасящ се до границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. Временното решение следва да гарантира, че границата остава отворена. При всички случаи обаче Обединеното кралство ще трябва да сформира митнически съюз с ЕС.

Последни новини
Още от Новини от света