60 убити при атака на ислямистка група в Нигерия

Атаката е дело на групировката „Боко Харам“

Теростичничен акт в Нигерия. Снимка:Elisha Bala-Gbogbo/Bloomberg Теростичничен акт в Нигерия. Снимка:Elisha Bala-Gbogbo/Bloomberg

60 загинали и 11 ранени след атака на ислямистката групировка „Боко Харам“ в село Баду в северната част на Нигерия. За това докладва представителя на местната управа Мухамад Булама пред Bloomberg.

Загиналите са били атакувани внезапно по време на погребална церемония в неделя, като това е поредния акт на насилие в африканската страна.

Боко Харам“ вилнее в северните части на Нигерия вече повече от десетилетие, оставяйки зад гърба си хиляди убити и не по-малко осакатени. Смята се дори, че повече от 2,3 млн. души остават без покрив над главите заради действия на терористичната група.

Още по темата

Лидер на джихадистите от 2009 г. насам е Абубакар Шекау. Именно той е причината групировката да се откаже от ненасилствени действия и да премине към екстремизъм. Основателят на „Бока ХарамМохамед Юсуф създава движението през 2002 г. с цел да наложи шериата в Северна Нигерия, и честите сблъсъци с местните власти радикализират съмишлениците му. От 2015 г. групата попада в глобалния индекс за тероризъм на Института по икономика и мир в Австралия.

Последни новини
Още от Новини от света