Развиващите се икономики трябва да заложат на ниските лихви

Бразилия, Русия и Мексико растат по-бавно от развитите икономики

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Развиващите се икономики са в застой. Последното намаление от МВФ на прогнозите за световния растеж тази година - четвъртото поредно - беше изцяло обусловено от понижение на очакванията за развиващите се пазари в Азия, Латинска Америка и Близкия изток, предава Investor.bg.

Те все още растат около два пъти по-бързо от развитите икономики, но очакваната преднина в растежа им сега е почти един процентен пункт по-ниска от тази преди година, като ръстът на брутния им вътрешен продукт през 2019 г. се очаква да бъде най-ниският от десетилетие. Няколко големи развиващи се икономики, преди всичко Бразилия, Русия и Мексико, растат по-бавно от развитите икономики.

Много от централните банки в развиващите се икономики се опитаха да стимулират растежа, като изпревариха Федералния резерв на САЩ в намаляването на лихвените проценти през последните месеци. Южна Корея, Индонезия и Южна Африка го направиха най-скоро. Това е добре дошло, но е малко вероятно да бъде достатъчно, за да съживи растежа. Ниската производителност, липсата на производствен капацитет и бавните темпове на вътрешни реформи също трябва да бъдат адресирани.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света