Ключът за BREXIT се държи от Ирландия

Борис Джонсън е изправен пред предизвикателство с Дъблин и Брюксел, от изхода на което зависи планът му

Скоро тези пътища могат да бъдат затворени. Снимка: Bryn Colton/Bloomberg Скоро тези пътища могат да бъдат затворени. Снимка: Bryn Colton/Bloomberg

За новоизбрания британски премиер пътят към гладък и подреден BREXIT преминава точно през Дъблин. Ирландия е страната членка, която е заинтересувана в най-голяма степен от това да се избегне хаотичен и разрушителен развод между ЕС и Обединеното кралство, пише Wall Street Journal.

В първата си реч си като премиер пред Парламента, Джонсън постави твърда линия на преговори, които възнамерява да проведе с Брюксел преди насрочената за 31 октомври дата за напускане на съюза. Той заяви, че ще предоговори „неприемливите“ разпоредби, за които предшественика му Тереза Мей постигна споразумение с Европейската комисия. Те касаят на първо място „стоп клаузата“ за избягване на твърда граница между Ейре и Северна Ирландия. Ако ЕС не желае условията да се променят, както вече заявиха официални лица в Брюксел, то тогава Великбритания ще напусне ЕС без споразумение. Засега и двете страни изглеждат оплетени в старата игра „кой ще мигне първи“, доколкото Ирландия не е склонна към никакви отстъпки.

Планът за границата предвижда да бъдат избегнати всякакви митнически и други проверки, които да затруднят пътуването и стокообмена между Белфаст и Дъблин. Докато не бъде постигнато подобно споразумение за избягване на „твърда граница“ се предвижда Северна Ирландия да остане ефективно в ЕС, което би означавало границата на практика да минава между Белфаст и останалите части от Великобритания – Шотландия, Англия и Уелс. Това е вариант, който много политици, и на първо място премиерът Борис Джонсън, отхвърлят категорично.

Още по темата

За Дъблин наличието на твърда граница означава връщане към политическото насилие и екстремизма от миналото, което Брюксел иска да избегне. За поддръжниците на Brexit подобно споразумение означава Великобритания да остане в капан, свързана с ЕС, или дори по-лошо – начало на отцепването на Северна Ирландия от Обединеното кралство, което е анатема за юнионистите в Белфаст. Предположенията на Борис Джонсън са, че изправена пред BREXIT без сделка (и автоматична твърда граница в този случай), Ирландия би отстъпила от исканията си. Външната търговия на Ирландия, която транзитира през Великобритания около 40% от износа си към ЕС, също би пострадала от хаос по английските пристанища и влакове под Ламанша. Въпреки това, премиерът на Ейре Лео Варадкар, който се ползва и с подкрепа от другите страни членки на ЕС, заяви че нова, по-добра сделка за BREXIT няма да се случи. Мишел Барние, главен преговарящ от страна на ЕС, определи плана на Джонсън като „неприемлив“.

Ирландската икономика е толкова силно свързана с тази на напускащата Великобритания, че правителството и подготвя два варианта на бюджета за 2020 г., в зависимост от това как се развият събитията с по-големия съсед. За Лео Варадкар изборът също не е лесен – дали да се откаже от твърдата линия на преговори и да плати политическата цена за това, или да приеме „пирова победа“ на хаотичен BREXIT и икономическите трудности след това.

Последни новини
Още от Новини от света