Ердоган: Турция може да се обърне към друга страна, ако САЩ не ѝ продадат F-35

За момента не са водени конкретни разговори с Москва за възможни алтернативи на американските изтребители

Турският президент Реджeп Ердоган. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Турският президент Реджeп Ердоган. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Турция може да се обърне към други страни за изтребители, ако САЩ откажат да ѝ продават своите F-35, заяви турският  президент Реджеп Ердоган, цитиран от Euractiv. Решението на Вашингтон да премахне Анкара от програмата няма да я спре да посрещне нуждите си, добави той.

По-рано САЩ обявиха, че премахват съюзника си в НАТО от програмата за F-35, след като Анкара премина към закупуването на руските противоракетни системи C-400.

Още по темата

Говорейки за пръв път публично за обтегнатите отношения със САЩ през последните няколко дни, турският лидер заяви, че се надява американските власти да бъдат „разумни“ по отношение на санкциите, заплашващи страната, като добави, че Турция може също да преосмисли закупуването на самолети Boeing от САЩ.

„Не ни давате изтребители F-35? Добре, тогава извинете ни, но ние ще трябва да предприемем мерки по този въпрос и да се обърнем другаде“, коментира Ердоган пред членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Руският държавен оръжеен конгломерат Rostec вече заяви, че страната ще бъде готова да достави своите самолети Су-35 на Турция, ако Анкара пожелае. Турските власти обаче посочиха в четвъртък, че за момента не са провеждани разговори с Москва за възможни алтернативи на американските изтребители.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света