Chevron в прицела на Тръмп заради Венецуела

Натискът върху президента на САЩ е да отмени изключението от санкциите срещу режима на Мадуро, позволяващо на компанията да работи в страната

Надпис "Социализъм или смърт" на резервоар на държавната венецуелска компания. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg Надпис "Социализъм или смърт" на резервоар на държавната венецуелска компания. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg

В събота изтича изключението от режима на санкции, наложени от САЩ на Венецуела, което позволява на Chevron да продължава операциите си по добив на петрол. Ако Вашингтон отмени това изключение като опит да затегне още хватката около режима в Каракас, това ще е допълнителен удар върху изпадналата в колапс венецуелска икономика, пише Bloomberg.

Петролът в момента предоставя по-голямата част от приходите в бюджета на социалистическото правителство на Николас Мадуро. Президентът Тръмп, разбира се, трябва да се съобрази и с факта, че китайски и руски петролни компании могат да заемат освободените от Chevron позиции в добивния сектор на Венецуела. Пекин и Москва са на практика единствените външни сили, подкрепящи загубилия легитимност венецуелски президент.

Още по темата

Според американски официални лица това едва ли ще стане така бързо, докато оттеглянето на Chevron би имало незабавен ефект като спад на продукцията от петрол и приходите от него. Съвместното предприятие между Chevron и държавната венецуелска Petroleos de Venezuela произвежда по около 200 хиляди барела петрол дневно, от които 40 хиляди се падат на американската компания. От Chevron са написали в становище до администрацията на Тръмп, че техните активи могат да се прехвърлят към друга компания, ако бъдат принудени да се оттеглят.

По-рано тази седмица воденото от опозицията и лидера и Хуан Гуайдо Национално събрание издаде декрет, гарантиращ запазването на активите на Chevron и при смяна на режима във Венецуела. Този акт може да окуражи Тръмп да отмени изключението от санкциите.

Последни новини
Още от Новини от света