Комплимент или проклятие е сравнението с Тръмп за Борис Джонсън?

Американският президент далеч не намира широка подкрепа сред британците, сочат проучвания

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Поддръжниците на британския премиер Борис Джонсън вярват, че неговият оптимизъм го прави точния човек, който да се справи с бъркотията около Brexit. Сред тези, които го подкрепят, е и американският президент Доналд Тръмп, пише CNN.

"Те говорят за „британския Тръмп“. Те го наричат „британския Тръмп“. Хората казват, че това е хубаво нещо - те ме харесват там. Борис е добър, той ще свърши добра работа", обяви държавният глава на САЩ във вторник вечерта.

Оприличаването с американския лидер всъщност не е толкова благоприятно за новия британски премиер по множество причини.

Първо, сравнението на пасва точно. До момента Джонсън е имал множество спорни изказвания, които са намирали място във вестникарските колонки и публичните платформи през годините, част от тях включващи расистки коментари. Те обаче не отговарят на антимиигрантската реторика на Тръмп.

Джонсън говори по-скоро за контролирана миграция, той е проимигрантски настроен, като дори някои очакват от бившия кмет либерален, космополитен Лондон. Идеята му обаче е, че британските граждани, които са част от етнически малцинства, трябва „да си вървят обратно“, ако намират някоя от политиките му за неприемлива.

Джонсън, както и Тръмп, подкрепя намаляването на данъците за богатите. За разлика от него обаче той далеч не е поддръжник на икономическия протекционизъм. Според новия британски премиер едно от най-големите предимства на Brexit е фактът, че икономиката на Кралството би се отворила към останалата част от света след процеса.

Последният показател, по който двамата политици се различават, и вероятно най-важният, е, че Джонсън всъщност трябва да обедини страната си. Каквото и да смятат експерти, премиерът няма как да успее, за разлика от Тръмп, правейки планове самостоятелно. Ако Джонсън иска да завърши процеса на Brexit и да спечели парламентарни избори след това, то той трябва да намери широка подкрепа в разединена Великобритания сред всякакви представители на обществото от целия политически спектър.

Друга причина, поради която Джонсън може и да не се радва на сравнението си с Тръмп, е фактът, че американският президент не среща широка подкрепа в Кралството според повечето проучвания.

Докато Тръмп смята, че поздравите му към Джонсън и определянето му като негов приятел са най-високият комплимент, това всъщност може да направи британските гласоподаватели, които така или иначе не са доволни от новия си премиер, още по-разочаровани.

Добрите отношения между Джонсън и Тръмп обаче дават надежди на подкрепящите „твърд“ Brexit, които гледат на двустранно търговско споразумение със САЩ като доказателство за успешността на процеса. За момента обаче няма никакви индикации и конкретни разговори за такова, спорен остава въпросът и доколко всъщност то би било в полза на Великобритания. 

Последни новини
Още от Новини от света