Facebook беше разтърсен до основи

Скандалът с Cambridge Analytica се отрази дълбоко на интернет платформата, казва бившия британски вице-премиер Ник Клег

Ник Клег признава тежестта на фактите срещу Facebook. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Ник Клег признава тежестта на фактите срещу Facebook. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Шефът на международните връзки на Facebook Ник Клег, който е бивш вице-премиер на Великобритания, признава в интервю за ВВС, че скандалът с изтеклите лични данни е разклатил компанията „до самите и основи“.


„Въпреки това, аз не намирам за честно да се каже, че Facebook не е сторила нищо по този случай“, казва Клег, като същевременно добавя, че е честно да се каже, че все пак „компанията не е направила достатъчно“ за да предотврати това, което се случи с данните на потребителите и.


Много нови мерки са били взети в последните години за да се опазят данните на хората и екипът непрестанно добавя нови.
Facebook ще плати и пет милиарда долара глоба, наложена от  Федералната комисия по търговия на САЩ. Това идва след разкритията през 2018 г., че Cambridge Analytica, представяща се за консултантска фирма, е източила данните на 87 млн. потребители на социалната мрежа.

Още по темата


Глобата, наложена на Facebook, се счита за малка на фона на последно обявените приходи за тримесечието в размер на 16.9 млрд. долара.
Според Ник Клег, най-голямото предизвикателство за социалната мрежа в момента е да си възвърне доверието на хората. „Не смятам, че някой просто ще приеме уверения от Facebook, че всичко ще е добре за в бъдеще. Не мисля, че думите са достатъчни“, казва той.


Бившият шеф на сигурността на Facebook Алекс Стамос твърди обаче, че целия случай с изтеклите данни и наложената рекордна глоба всъщност ще помогнат повече на социалната мрежа, отколкото да и навредят. В свой туит той отбелязва, че единственото от което се боят технологичните гиганти, е реалната конкуренция, а Facebook сега има решение (на цена от пет милиарда долара), което и помага в борбата срещу всяка друга подобна компания на пазара. 

Последни новини
Още от Новини от света