Европа попада в кръстосан огън между САЩ и Китай

Потенциалът на зависимите от експорта икономики на Еврозоната губи от инерцията си и това тревожи Марио Драги.

Марио Драги има поводи да е угрижен. Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg Марио Драги има поводи да е угрижен. Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg

Очаква се днес Марио Драги, президент на Европейската централна банка, да обяви мерки, които да противодействат на тенденцията на забавяне на световната търговия, която тормози много от европейските производители. Това отразява новата ситуация в отслабващата икономика на еврозоната, която е силно зависима от износа и от глобални събития на пазари далеч извън Европа, пише Wall Street Journal. 

Днес ЕС се очертава като големият губещ от търговската война между САЩ и Китай, която предизвиква и значителен спад в световната търговия.

Макар и извън конфликта между Пекин и Вашингтон, европейските компании усещат намалелите инвестиции в Китай по спада на търсенето за машини и индустриално оборудване, а потребителите им навсякъде по света намаляват разходите си. 

По време на пресконференция през юни Марио Драги хвърли вината за забавящия се ръст на еврозоната върху „слабата международна търговия и обстановката на продължаваща международна несигурност“. Години на слаби инвестиции и намаляваща продуктивност, комбинирани с политики насочени към поддържане на нископлатени и несигурни работни места, вместо инвестиции в нови технологии, оставиха Европа в като цяло по-слаба позиция спрямо бързо развиващите се икономики на САЩ и Азия.

„Задаващият се спад е главно резултат от турбуленции в международната търговия“, коментира и канцлерът Ангела Меркел. „Надяваме се преговорите между САЩ и Китай да отбележат прогрес, защото очевидно и това се отразява на германския експорт."

Още по темата


В последните месеци германски компании, като автомобилния производител Daimler AG и гиганта, производител на химикали BASF, намалиха прогнозните си печалби, като посочиха намалялото глобално търсене и търговските конфликти като основна причина. 

Подобни опасения изказва и Андреа Томат, изпълнителен директор на  Lotto Sport Italia, производител на луксозни спортни облекла и обувки, за който китайския пазар е ключов.
За много икономисти не е съвпадение, че най-добрата година като ръст на Еврозоната за последното десетилетие се случи през 2017 г., когато имаше и силен бум на експорта към азиатските пазари. В тази година, само немските компании, износители на промишлено оборудване, отбелязаха ръст от 23%.

Германия има дълга история на китайския пазар – първата фабрика на Volkswagen е отворена в Шанхай още през 1985 г. Германския износ се е увеличил от около 10 милиарда евро през 2000 г. до над 100 милиарда през изминалата година. Сега този бум изглежда е на път да свърши. Това подхранва опасенията от възможна рецесия в мотора на европейската икономика – Германия, която да засегне и останалите страни в еврозоната. Германия, повече от всички други развити страни, разчита на международната търговия и положителния търговски баланс, за да поддържа икономическия си ръст. 

Растежът в еврозоната, съставена от 19 страни членки, е само 1% през второто тримесечие на 2019 г. С подобни резултати очакванията за ръст са насочени главно към пазарите в САЩ и Азия (главно Китай), откъдето обаче идват малко оптимистични новини.

Последни новини
Още от Новини от света