Джонсън се зае с най-мащабното разчистване на министри от десетилетия

С новия британски кабинет биха се гордели политици като Доналд Тръмп или Найджъл Фарадж, смята шотландски депутат

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Новият британски премиер Борис Джонсън не се поколеба дълго след назначаването си, като вече се зае с разчистването на кабинета. Списъкът на уволнените министри ставаше все по-дълъг и по-дълъг, а скоро стана ясно, че това е най-бруталното разчистване на министри от десетилетия, пише Investor.bg.

Според Financial Times Джонсън се е отдал на "забележителен пристъп на политическо кръвопускане", при който е "разкъсал" екипа на Мей и се е обградил с твърди поддръжници на Brexit.

Sun нарича извършеното от Джонсън "Нощта на русите ножове" и изтъква, че новият министър-председател е направил "най-кървавото преустройство, виждано някога, за да изгради военен кабинет, който да постигне Brexit".

Така например изненадващо бившият министър на отбраната Пени Мордант бе изхвърлена от кабинета, макар че бе смятан за хардлайнер по темата Brexit. Основните проевропейци, включително финансовият министър Филип Хамънд, вече обявиха оттеглянето си, преди да бъдат освободени.

Бившият мениджър в Deutsche Bank Саджид Джавид, който е новият финансов министър, се счита за добър избор във финансовия център на Лондон. Той е поддръжник на политиката на бившия премиер Маргарет Тачър и е ултра-либерален.

Още по темата

Още по темата

Доминик Рааб - един от хардлайнерите за Brexit, получи поста на външен министър. Това се тълкува като сигнал, че Лондон ще разчита да втвърди тона спрямо Европа в момент, когато към Джонсън се изпращат послания, че предоговаряне на споразумението е немислимо. Младият Рааб (45 години), който е бил и в министерствата на правосъдието и на жилищното настаняване, получи и статут на Първи държавен секретар.

Междувременно, в редиците на опозицията назначенията се окачествяват като „кoшмарен кабинет, пълен с хардлайнери на Brexit".

Според депутата Пит Уилярт от шотландската национална партия „Доналд Тръмп или Найджъл Фарадж биха се гордели с такива министри“.

Какви са останалите промени, които въведе новия британски премиер, четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света