Външният дълг на Китай достигна 15% от световния

Той се равнява на 40 трлн. долара

Резултатите са за първото тримесечие на 2019 г. Снимка: Pixabay Резултатите са за първото тримесечие на 2019 г. Снимка: Pixabay

Китай продължава да увеличава външния си дълг, като по данни на частния американски Института по международни финанси (IIF) той вече е 303% от БВП на страната или общо 15% от световния външен дълг, цитирани от Ройтерс.

„Докато усилията на властите за ограничаване на банковото кредитиране в сянка (особено за по-малките компании) доведоха до намаляване на нефинансовия корпоративен дълг, нетните заеми в други сектори доведоха общия дълг на Китай до над 40 трилиона долара - около 15% от целия световен дълг“, пише в доклада си IIF.

Китайската икономика забави своите темпове на растеж през 2Q на 2019 г. до 6,2%, което е най-слабият темп от 27 години насам. Данните за размера на външния дълг спрямо БВП в доклада на института са за 1Q, така че не е изключено да видим още по-стряскащи резултати при последвалите анализи.

Още по темата

Пекин полага усилия, за да възроди инвестициите в страната, като приканва банките да отпускат повече заеми за малкия и среден бизнес. Въведени са и данъчни облекчения в размер на няколко милиарда долара.

Властите в страната смятат, че задълженията на този етап са поносими.

Последни новини
Още от Новини от света