Увеличението на продажбите на дребно в САЩ надмина очакванията

Потребителските разходи се повишават с 0,4% през юни на месечна база

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Американските купувачи са увеличили разходите си през юни въпреки спада в цените на бензина, съобщава The Wall Street Journal.

Продажбите на дребно, измерващи покупките в магазините, ресторантите и онлайн, са се повишили с 0,4% през юни спрямо месец по-рано. Увеличението през миналия месец е над прогнозите на икономистите за нарастване с 0,1%.

Четирите поредни месеца, през които продажби на дребно нарастват, показват, че потребителите са важна част от силата на американската икономика. Спрямо година по-рано продажбите на дребно са се увеличили с 3,4% през юни, а продажбите през април и май са се повишили с по 0,4%.

Потребителските разходи са основният източник на търсене в икономиката на САЩ, като те отговарят за повече от две трети от БВП. Така по-добрият от очаквания ръст на продажбите на дребно през последния месец ще допринесе за икономическия растеж през второто тримесечие. Като цяло обаче икономистите очакват темпът на разширяване на американската икономика да се забави спрямо последните тримесечия.

Вижте повече на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света