Пирати са заловили турски търговски кораб в Гвинейския залив

10 моряци са били заловени, а други 8 се укриват на борда на кораба

Отвличанията от пирати в региона са проблем от десетилетия. Снимка: Pixabay Отвличанията от пирати в региона са проблем от десетилетия. Снимка: Pixabay

Корабът Paksoy-1 на търговската компания Kadioglu Denizcilik, плаващ под турски флаг, е бил заловен от пирати в Гвинейския залив в близост до бреговете на Нигерия, предаде Al Jazeera.

В нощта на 15 срещу 16 юли въоръжена група с моторна лодка напада кораба и успява да залови 10-ма моряци, докато останалите 8 съумяват да се скрият на безопасно място.

Плавателният съд се е движел от Камерун към Кот д'Ивоар без товар на борда.

Снимка на Десислав Янкулов.

Водите на Гвинейския залив са считани за най-опасните в света. Снимка: Google Earth

„По официална информация няма жертви и ранени. Полагаме усилия, за да осигурим безопасността на екипажа ни“, пише в официално съобщение Kadioglu Denizcilik.

Международното морско бюро (IMB) наскоро определи Гвинейския залив за най-опасната зона за кораби в света. 73% от всички морски нападения се случват именно там, както и цели 92% от отвличанията. Обичайно пиратите настояват за откуп.

Още по темата

От началото на 2019 г. има регистрирани 9 отвличания, 8 от които са край бреговете на Нигерия. 27 души са попаднали в плен за този период. Опитите за пиратски нападения отчетени само от нигерийските власти са 14 за полугодието, което е с 8 по-малко от миналогодишния период.

IMB стимулира нигерийския флот да увеличи патрулите в своите териториални води, за да ограничи пиратските нападения.

Междувременно говорителят на турското правителство Йомер Челик заяви, че Външното министерство и разузнавателните служби следят зорко ситуацията и настояват за освобождаването на моряците.

Последни новини
Още от Новини от света