Кристин Лагард подаде оставка от Международния валутен фонд

Изглежда тя е сигурна за новото си назначение в Европейската централна банка

Кристин Лагард проправя път на своя наследник и гледа смело напред към ЕЦБ. Снимка: Samsul Said/Bloomberg Кристин Лагард проправя път на своя наследник и гледа смело напред към ЕЦБ. Снимка: Samsul Said/Bloomberg

Кандидатът за гуверньор на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард обяви, че ще подаде оставка от поста си на управляващ директор в Международния валутен фонд (МВФ), предаде Ройтерс.

Оставката на французойката ще влезе в сила от 12 септември, за да може МВФ да избере неин наследник, посочва Лагард в изявлението за напускането си.

„След като вече има по-голяма яснота по отношение процеса на моята номинация за предеседател на ЕЦБ, аз взех своето решение в интерес на фонда“.

Това би трябвало да ускори процеса по избирането на следващия управляващ директор на МВФ.

Още по темата

Решението идва две седмици след официалната номинация на Лагард и проясняването на настроенията в Европейския парламент, относно нейната кандидатура за ЕЦБ. Мандатът на Марио Драги начело на банката изтича на 31 октомври.

Кристин Лагард изпълнява ролята на управляващ директор на МВФ през последните 5 години, като назначението ѝ бе до юли 2021 г. Традиционно постът се заема от европейци, докато Световната банка винаги се управлява от американци.

Последни новини
Още от Новини от света