Курц се подготвя за политическия живот след Меркел

Доброто момче на Австрия има амбиции да си върне лидерското място

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Себастиан Курц стартира предизборна кампания, чийто залог никога не е бил толкова висок, имайки се предвид скандала, в който беше замесен неговият десен коалиционен партньор, довел до края на 18-месечното му управление като австрийски канцлер през май. Значителна победа би могла да превърне Курц в ключова фигура не само вкъщи, но и в разединения Европейски съюз (ЕС) в момент, в който германския канцлер Ангела Меркел се готви да напусне властта, пише Bloomberg.

Комбинирайки твърда линия относно неконтролираната имиграция заедно с образа си на добро момче в Австрия, Курц контрастира на националистическото звено в Унгария, водено от премиера Виктор Орбан, както и на това в Италия, начело с лидера на „Лига“ Матео Салвини.

Нещо повече – бившият австрийски канцлер вече проведе приятелски разговори с американския президент Доналд Тръмп, както и с руския лидер Владимир Путин, докато продължава да поддържа по-скоро замразени, не дотам конфронтационни, отношенията си с германския канцлер Ангела Меркел.

Като цяло визията на Курц е насочена към съживяването на старите консервативни идеи. Неговото основно убеждение е дистанцирането от социалдемократите, които са обвинявани за годините на бездействие на правителството в Австрия. Това го накара да създаде съюз с Партията на свободата през 2017 г., която има и връзки с неонацистите.

На изборите на 29 септември Курц ще участва като най-популярен партиен лидер, дори след като правителството му потъна в скандал заради разкритието на видеозапис, в който вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата фондация.

"Общественото възприятие може да се промени много бързо", заяви Курц в интервю във Виена миналата седмица. "В такава ситуация не знаете кое е добре лично за вас или за партията", добави той.

Желанието на Курц да се върне на канцлерското място го кара да продължава да обнадеждава притеснените от имиграцията с обещания за запазване на австрийската идентичност в борбата с „политическия ислямизъм“. Той обаче търси и по-широка подкрепа, говорейки за околна среда, грижа за възрастните и бъдеще в рамките на ЕС.

Бившият австрийски канцлер вече се противопостави на Меркел и френския президент Еманюел Макрон за избора на следващ ръководител на Европейската комисия, като посочи, че „Европейският съюз е повече от две страни“.

Още по темата

Още по темата

По време на мандата си Курц засили мерките на правителството срещу бежанците и започна усилия за намаляване на високата данъчна тежест в страната чрез увеличаване на помощите за работещите семейства. Той насочи фокуса си и към сложната здравна система на Австрия, опитвайки се да привлече в нея повече квалифицирани кадри от чужбина.

Правителството на Курц се опита да въведе и реформи за социалната бюрокрация, измествайки властта от профсъюзите към бизнеса. Усилията му да намали детските помощи за някои европейски граждани, особено за тези от Източна Европа, предизвикаха конфронтации между Австрия и блока, чиито страни членки отбелязаха, че Виена не третира правилно чуждестранните си служители.

По време на предизборната си кампания Курц прекоси алпийската страна, за да се срещне с пожарникари, медицински сестри и фермери. Обичайно, пътуването му включваше снимки, показващи бившия канцлер в разговори с групи гласоподаватели с различни професии в различни провинциални части.

Проучванията показват, че усилията на Курц до момента дават своя резултат. Неговата партия е спечелила поне още 10 процентни пункта подкрепа. Все пак именно той настоя за предсрочни избори след избухналия скандал, а крайните резултати от амбициите на бившия канцлер ще станат ясни в края на септември. 

 

Последни новини
Още от Новини от света