Икономическият растеж на Китай - най-слаб от 1992 г. насам

Втората по големина икономика в света отбеляза ръст от 6,2% за второто тримесечие

Снимка:  Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Под натиска на търговската война със САЩ икономическият растеж на Китай се забави до 6,2% през второто тримесечие на годината. Това означава, че втората по големина икономика расте с най-бавни темпове от почти три десетилетия. Както съобщи статистическата служба в Пекин в понеделник, ръстът от началото на годината все още достига общо увеличение от 6,3%. Според Bloomberg това е най-слабото тримесечно разширяване, откакто през 1992 г. започват да се събират тримесечни данни.

През юни растежът на фабричното производство и продажбите на дребно надминаха очакванията, докато инвестициите през първата половина на годината дадоха нови доказателства, че стимулиращите мерки за ограничаване на забавянето се пренасят и през другите месеци.

Китайската икономика наскоро отчете изненадващо стабилен ръст и достигна повишение от 6,4% през първото тримесечие. Но натискът надолу става все по-силен. Външната търговия спадна с 2% от началото на годината и с около 4% през юни. Също така и промишленото производство се развива слабо в продължение на два последователни месеца. Като допълнителен знак за слабата икономика и цените на производител стагнират.

„Ние продължаваме да наблюдаваме забавяне на растежа през второто тримесечие, но мисля, че виждаме стабилизиране", казва в интервю за Bloomberg Уанг Тао, главен икономист на UBS AG в Хонконг. „Централната банка трябва да бъде малко по-активна", като продължи с допълнителни намаления на съотношението при банковите резерви, ако станем свидетели на по-високи мита, казва още тя.

Нетният износ е допринесъл за 20,7% от растежа на икономиката през първото полугодие, спрямо 22,8% през първото тримесечие. Данните за търговията, публикувани в петък в Пекин, показаха слаб край на второто тримесечие, след като и износът, и вносът отчитат спадове.

Въпреки икономическото забавяне през второто тримесечие растежът остава в рамките на предпазливата цел на правителството в диапазона от 6,0 до 6,5 процента за тази година. Икономическите плановици от Пекин се опитват да стимулират икономиката чрез намаляване на данъците, разхлабена парична политика и други мерки.

Вижте повече на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света