Доналд Тръмп се замеси в нов расистки скандал

Президентът на САЩ призова определена част от цветнокожите представители в Конгреса „да се върнат там, от където са дошли“

Доналд Тръмп отново попадна под кръстосън огън след свои коментари. Снимка: Alex Edelman/Bloomberg Доналд Тръмп отново попадна под кръстосън огън след свои коментари. Снимка: Alex Edelman/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп през уикенда се замеси в пореден расистки скандал, след като отвори дебат в Twitter, нападайки словесно четири цветнокожи представителки в Конгреса от Демократическата партия, предаде BBC.

Още по темата

В поредица от публикации в социалната мрежа президентът Тръмп се обърна индиректно към Александрия Окасио-Кортез, Рашида Тлаиб, Аяна Пресли и Илхан Омар, приканвайки ги „да се върнат обратно в родните си страни, чиито правителства са тотална катастрофа“. Дамите разпознават себе си, след като държавният глава включва в дебата и името на говорителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, казвайки, че тя „може да им уреди пътуванията“. Четирите преди седмица имаха конфликт с Пелоси, но след проявата на Тръмп тя избра позицията на техен защитник срещу нападките.

Говорителят на камарата на представителите дори нарича президента „ксенофоб“ в своя публикация в Twitter, обвинявайки го в опит за разединение на американската нация.

Реакцията на Тлаиб дори стигна по-далеч и призова за „импийчмънт“, докато Окасио-Кортез заяви, че „не се страхуваме от теб“, визирайки именно Доналд Тръмп. Омар на свой ред го определи, като „човек, разпалващ белия национализъм“.

В спора се включиха още кандидатите на демократите за президент Елизабет Уарън, Бето О`Рурк и Бърни Сандърс, като всеки от тях в прав контекст определи настоящия държавен глава като „расист“.

Последни новини
Още от Новини от света