Колумбия създава стабилизиращ фонд за производителите на кафе

Един от основните отрасли в страната се търгува близо до производствените цени

Колумбийското правителство ще се намеси в опазването на един от най-ценните си отрасли. Снимка: Pixabay Колумбийското правителство ще се намеси в опазването на един от най-ценните си отрасли. Снимка: Pixabay

Президентът на Колумбия Иван Дуке обяви намеренията си да формира стабилизиращ фонд в подкрепа на производителите на кафе, тъй като цената на фермерския продукт е достигнала най-ниските си нива от повече от 10 години насам, пише Ройтерс. Редица производители дори са преустановили дейност, след като са били принудени да работят на загуба.

Кафето е считано за единствената алтернатива на кокаина в страната, особено за бунтовническите региони. Колумбия отстъпва само на Бразилия и Виетнам по производство на зърнената култура.

Все още не е ясно какви средства ще бъдат заложени в стабилизиращия фонд. От кабинета на Дуке заявяват, че финансирането ще бъде осигурено от различни източници, включително от държавния бюджет, държавни ценни книжа, приходи от лихви и международни организации.

Още по темата

Президентът на страната коментира приетия закон, като „най-дългоочаквания от колумбийските производители на кафе“.

„Това ще донесе огромно облекчение в сектора, когато цените биват разтърсвани“, коментира държавният глава.

Стабилизиращият фонд ще влиза в действие, когато търговските цени паднат под производствените, обясняват от кабинета. Администрацията му ще бъде възложена на Националната федерация на производителите на кафе с помощта на държавен контролен орган.

Правителството вече е разпределили субсидии в бранша за 79,5 млн. долара за погасяване на задължения и модернизация на плантациите през изминалите няколко месеца.

На международен форум на производителите на кафе в Бразилия колумбийската страна предложи страните да обединят усилия и да намалят производството, за да увеличат цените. В предложението влиза и страните да изкарват висококачествени реколти, които да не бъдат включени в пазарната цена на Ню Йорк. Цената от 2 долара за килограм би удовлетворило бизнеса и федерацията настояват именно за подобна базова цена.

Към момента за всеки 125 килограма кафе колумбийските фермери получават по 795 000 песос (433 лв.), а производствената цена възлиза на 780 000 песос. И все пак прогнозите са, че Колумбия ще произведе 14 млн. чувала от по 60 кг. Това е с 400 хил. чувала повече от 2018 г. и е ефект от програмата за модернизация на фермите.

Последни новини
Още от Новини от света