FTC глобява Facebook с 5 млрд. долара по обвиненията за изтичане на лични данни

Ако санкцията бъде потвърдена, това ще е рекорд за технологичен гигант

Никога преди не е плащана подобна санкция от технологичен гигант. Снимка: Gabby Jones/Bloomberg Никога преди не е плащана подобна санкция от технологичен гигант. Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Федералната търговска комисия (FTC) гласува тази седмица споразумение за около 5 млрд. долара с Facebook Inc. в резултат на дългогодишното разследване за пробива в поверителността на личните данни за потребителите на технологичния гигант, твърди лице, запознато с въпроса, цитирано от The Wall Street Journal.

С 3 на 2 гласа от комисарите на FTC са разчупили партийните линии, като мнозинството от републиканците се подготвя да подкрепи пакта, докато демократичните комисари възразяват, твърди източникът. Въпросът е преместен в гражданското подразделение на Министерството на правосъдието и не е ясно колко време ще е необходимо за финализиране. Прегледите на Министерството са част от процедурата на FTC, но обикновено резултатът не е промяна на решението.

Очаква се споразумение да включва и други правителствени ограничения за това, как Facebook третира поверителността на потребителите си. Допълнителните условия по споразумението все още не са известни.

Говорители на FTC и Facebook отказват да коментират темата към момента.

Още по темата

От социалната мрежа обявиха 24 април като дата, на която се очаква да рекордната сума за уреждане на разследването. Резолюцията бе засегната от разцеплението между републиканците и демократите в FTC, като демократите настояваха за по-строг надзор над социалния медиен гигант.

Разследването на комисията започна преди повече от година, след като стана ясно, че личните данни на десетки милиони потребители на Facebook са попаднали неправомерно в ръцете на Cambridge Analytica, фирма за данни, която работи по кампанията на президента Тръмп през 2016 година. Разследването на FTC се съсредоточи върху това дали този пропуск нарушава решението за съгласие от 2012 г. с агенцията, при която Facebook прие да защити личните данни на потребителя.

След аферата с Cambridge Analytica се появиха други провинения по неприкосновеността на личния живот, които допринесоха за главоболията на Facebook.

Споразумението с лекота ще надмине предишното рекордно наказание на Комисията срещу технологична компания - глоба в размер на 22,5 млн. долара срещу Google Inc. през 2012 г. FTC има ограничени правомощия за налагане на глоби за неприкосновеността на личните данни при първо провинение, но разполага с широка свобода да наказва повторните нарушители.

Последни новини
Още от Новини от света