Daimler шокира инвеститорите с предупреждение за печалбата си

Акциите се сринаха с над 4% в предварителната сесия

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Daimler очаква печалба за текущата финансова година, която е „значително под нивото от предишната година“. Досега Daimler очакваше печалба на нивото от предходната година. Групата отчете печалба преди лихви и данъци (EBIT) от 11,1 милиарда евро през 2018 година.

Причината за предупреждението за печалбата са данните за второто тримесечие, които Daimler също обяви. Производителят на коли от Щутгарт записа EBIT загуба от 1,6 млрд. евро след печалба в размер на 2,6 млрд. евро за същото тримесечие на миналата година, предава DPA.

„Преоценка във връзка с текущи административни и съдебни производства и мерки по отношение на дизеловите автомобили на Mercedes-Benz" и отписвания за „удължаване на сервизните акции за въздушните възглавници на Takata" са натоварили негативно баланса с 1,6 млрд. и 1 милиард евро. В допълнение Daimler планира реорганизация в подразделението Mercedes-Benz Vans, която ще струва половин милиард евро.

Инвеститорите реагираха шокирано на новините - на платформата за търговия Tradegate книжата на компанията Щутгарт се сринаха с 4,2% до 44,69 евро, след като вече загубиха значителна част от стойността си през последните дни. Това е най-ниското ниво от повече от три години. 

Последни новини
Още от Новини от света