Лейбъристката партия призова за втори референдум

Същевременно Джереми Корбин поясни, че в този случай лейбъристите ще се стремят да останат в ЕС

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Лидерът на опозиционната лейбъристка партия Джереми Корбин цели британците отново да гласуват на втори референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Това става ясно от адресирано от Корбин до членовете на неговата партия писмо. В него той призовава бъдещия британски премиер да ангажира дата за друго гласуване, пише германският седмичник Die Zeit.

Същевременно Корбин поясни, че в този случай лейбъристите ще се стремят да останат в ЕС. Те ще се противопоставят на Brexit без и със сделка, договорена от торите, обяви Корбин. Консерваторите ще представят следващия британски премиер - наследникът на Тереза ​​Мей трябва да бъде намерен след две седмици.

Крайният срок за Brexit е 31 октомври. Досега обаче не е имало мнозинство в британския парламент за споразумението, което Великобритания е договорила с ЕС относно условията за излизане. Тъй като не беше постигнато споразумение в рамките на различните кръгове на гласуване, все още управляващият премиер Май обяви оставката си. Ако мнозинството от депутатите в Камарата на общините продължи да отхвърля установения договор за Brexit, Великобритания ще трябва да напусне Европейския съюз без договорени специални разрешителни и би придобила директно статут на трета страна. Съгласно правото на ЕС обаче, е възможно да се отмени Brexit.

Поуката от европейските избори?

Представители на Лейбъристката партия многократно са били критикувани, че не заемат ясна позиция по процеса Brexit. Договорът на Мей бе отхвърлен от лейбъристите, както и т. нар. "твърд Brexit". Председателят на лейбъристите Корбин многократно се е противопоставял на нов референдум и е настоявал за приемане и изпълнение на волята на избирателите. През 2016 г. малка част от гласоподавателите във Великобритания гласуваха в полза на Brexit.

Резултатът от европейските избори обаче бе катерогичен, че този курс не убеди всички гласоподаватели: "Видяхме каква липса на яснота лейбъристите донесоха по време европейските избори: получихме 14% от гласовете", каза депутатът от парламента Хилъри Бен, председател на комисията по Brexit в Камарата на общините.

Британските профсъюзи, свързани с Лейбъристката партия, вече поискаха второ гласуване за оставане в ЕС.

Последни новини
Още от Новини от света