Британската икономика се възстановява през май

Автомобилният сектор е основният генератор на растежа в Кралството

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Британската икономика отбеляза възстановяване през май, завръщайки се към растежа, благодарение на подновената работа в автомобилните заводи, принудени да спрат процесите си заради Brexit.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната отбелязва ръст от 0,3% след спад от 0,4% предходния месец, показват данни на националната статистическа служба в страната. Ръстът е в унисон с очакванията на икономисти, допитани от Bloomberg.

Още по темата

Още по темата

През трите месеца до май британската икономика също нараства с 0,3% средно – забавяне спрямо коригираните в посока нагоре 0,4% през предходния период. Това е над пазарните очаквания за 0,1%, посочва tradingeconomics.com.

И двата основни сектора – на услугите и промишлеността, отбелязват ръст от 0,3% през май, оказвайки положително влияние върху растежа. От своя страна строителството остава без промяна.

Производството на автомобили отбелязва повишение от 24% на месечна основа, след като отчете сходен по размер спад през април. Движението и в двете посоки е най-голямото от поне 1995 г. насам.

На годишна основа икономиката на страната се разширява с 1,5% през май, което е леко понижение спрямо коригираните в посока нагоре 1,6% през предходния месец. Стойностите обаче са над пазарните прогнози за ръст от 1,3%.

Ерик Нилсън, главен икономист на UniCredit Group, и Франсин Лакуа, Bloomberg, коментираха данните за британската икономика през май в предаването "Bloomberg Surveillance".

Повече по темата четете на Investor.bg.

 

Последни новини
Още от Новини от света